Stone Quarry Shelter

Architecture Design Project

The Challenge

For this design exercise, we visited an abandoned stone quarry and were asked to design a shelter that fit into the unique landscape of the quarry environment. The only requirement of the shelter was that it provide a private meditation space.

The Solution

My design uses the language of old quarry machinery to create a movable shelter. When docked in the corner of the quarry, the shelter, which looks like a stack of stones, is completely private. Using a system of pulleys, the shelter can be moved out 25 feet above the quarry floor like a mine cart on tracks. When the cart is in the middle of the quarry, there are excellent views for inspiration during meditation.

Stone Quarry Shelter
When docked, the shelter is tucked away in the corner of the quarry. The occupant climbs down a ladder along the quarry rockface to reach a stable, static platform before entering the shelter which sits on tracks.
Stone Quarry Shelter
The occupant of the shelter uses a pulley system to move along the tracks. The mechanism resembles machinery from a previous era.
Stone Quarry Shelter
As the shelter moves along the tracks away from the quarry rockface, the shelter sits 25 feet above the floor of the quarry. In addition, the wall of the platform is left behind, opening the side of the shelter to inspiring view of the quarry interior.
Stone Quarry Shelter
At the edge of the tracks, the shelter seems to float in the center of the quarry interior – an excellent opportunity for meditation and a connection with the earth.
Stone Quarry Shelter Section
Stone Quarry Shelter Plan
Stone Quarry Shelter